Dansk Plakatkunst Plakat til Atelierudstilling 1910 J.F. Willumsen

Plakat til Atelierudstillingen, 1910, J.F. Willumsen

Willumsen har ved flere lejligheder ydet sit bidrag til dansk plakatkunst. I sensommeren 1910 holdt J.F. Willumsen udstilling i sin ateliervilla på Strandagervej i Hellerup ved København, hvortil han selv udførte plakaten. I det høje græs på engen foran huset ser vi ham i fuld gang med at male efter model. Næsten blændet af det stærke sollys står han med den nøgne mand, der indtager en alt andet end klassisk stilling. Villaens farver, grøn og rød, er gentaget i hele plakaten med disse komplementærfarvers stærke virkemidler.

Ateliervillaen havde han selv bygget få år tidligere på en udstykket gartnergrund, som lå i læ af en række popler. Som en monumental skulptur var bygningen formet med de to sammenløbende fløje og det runde trapperum med det spidse tag. Vindues- og døråbningerne var skabt med stor ornamental virkning. Villaen var udformet med fantasi og frihed til at dække familiens materielle behov.

Det var usædvanligt, at en kunstner åbnede sit atelier for offentligheden. Men som så ofte før søgte Willumsen nye veje. Han havde meget at vise frem: sit nybyggede hus og de seneste års rige produktion, hvorimellem der endog var flere bestillingsarbejder.

Anmelderne var enige om, at det var berigende at se de mange studier og forarbejder, som ellers ikke blev vist på udstillinger. Ydermere var det værdifuldt at se værkerne i de omgivelser, hvor de var skabt.

Nogle kom for at se Willumsens værker, mens andre kom for at se hans hjem. I 1913 holdt han endnu en atelierudstilling. Det var på hans 50-årsdag, og denne gang udstillede han også sine nyeste værker.