En vase med mange stilke og ansigter. Glaseret i mange forskellige farver. Kunstneren er Klara Lilja og vasen er udstillet på Mellem myte og virkelighed på Willumsens Museum

På denne udstilling møder J. F. Willumsen (1863-1958) og Jean René Gauguin (1881-1961) den unge billedkunstner Klara Lilja (1989-) i en dialog på tværs af tid. Trods åbenlyse forskelle taler deres skulpturelle, keramiske værker sammen i kraft af et farverigt, figurativt og vildt fabulerende formsprog. Hos alle tre finder man både noget storslået og skævt i udtryk og motiver, og gennem modige eksperimenter bringer de det keramiske udtryk ud i helt nye retninger.

****

‘ … Mellem myte og virkelighed er et forfriskende pust … ‘

– Louise Frevert, KULTURINFORMATION

*****

‘ … Resultatet er en udstilling med så frodige former og intenst glødende farver, at man forlader museet i Frederikssund i yderst opløftet tilstand … ‘

– Tom Jørgensen, Jyllandsposten
12. november 2022

Hverken Willumsen, Gauguin eller Lilja er uddannede keramikere. Deres arbejde i leret er selvlært og bygger på erfaringer fra billedkunsten. Drevet af nysgerrighed efter at udforske keramikkens muligheder skaber de tredimensionelle værker, der bevæger sig frit mellem skulptur, udsmykning og brugsobjekt.

Mellem myte og virkelighed retter særligt fokus på de tre kunstneres proces og inspiration i valget af motiv, teknik og materiale. Deres afsæt og præmisser for at skabe keramik er vidt forskellige, deres inspirationskilder mangfoldige, og alligevel er der stærke sammenfald. De deler interessen for de farverige glasurer og brændingstekniker fra det gamle Kina og Japan, for antikkens mytologi og formsprog og for den europæiske keramiktradition.

Inspiration fra fortiden

Tematisk kredser de alle om store mytiske fortællinger koblet med motiver fra den virkelige verden. Willumsen henter blandt andet inspiration i antikkens myter og Egyptens billedverden og sammenfletter dem med helt personlige oplevelser. Ligesom Lilja fascineres han af 1500-tals keramikeren Palissys poetiske og overdådige naturskildringer på lertøjsfade.

Popkulturel påvirkning

Gauguin hylder drama og bevægelse i sine skildringer af dyreliv, moderne sportsudøvere og antikkens og kristendommens myter i et udtryk, der låner elementer fra peruviansk oprindelig kunst. Alt imens Liljas værker favner både de traditionelle, mytologiske fortællinger og rækker ind i sin samtid. Her smelter krop og natur sammen med alkymi og det okkulte, koreansk popkultur og computerspil, japansk manga og dark fantasy.

I et skulpturelt fabulerende formsprog møder Willumsen, Gauguin og Lilja nu hinanden mellem fortid og nutid, mellem myte og virkelighed.

Mød kunstneren og hør mere om udstillingen. Find dit kommende arrangement her:

november 2022