Aftensuppen J.F. Willumsen

Aftensuppen, 1918, J.F. Willumsen

“Lampelys. Edith og de to Pigebørn ved Middagsbordet. Edith øser op af Suppen. Lampen straaler som en Sol over Figurerne. Prisen? Edith siger at jeg ikke maa sælge det under 25.000 kroner, hun vil selv beholde det hvis ingen vil give den pris. Jeg tror det er et af mine allerbedste billeder.” Således beskrev Willumsen Aftensuppen, da han i sommeren 1918 skulle fortælle sin veninde Alice Bloch, hvad han havde stående til de “Købelystne”. Mens han var i Sydfrankrig, arbejdede hun i København ihærdigt på at skabe et marked for hans kunst.

Willumsen var træt af at være låst fast i Sydfrankrig, hvor han levede med sin kone og to døtre uden megen daglig kontakt med omverdenen. I vinteren 1917/18 malede han det store billede af familien ved middagsbordet. Det er med en fortættet og dramatisk stemning, han har fortalt om sin families liv.

Der ligger mange studier til grund for Aftensuppen. Willumsen begyndte med at tegne figurerne og det, der står på bordet. Men efterhånden som arbejdet skrider frem, skruer følelserne sig op i en overnaturlig virkelighed, og sceneriet ligger badet i lampens stærke, gule lys. Netop i disse år var Willumsen stærkt optaget og inspireret af den græsk-spanske maler El Greco’s dramatiske brug af lyset og hans udtryksfulde personer.