Som et møl mod flammen titel

Martin Bigum & J.F. Willumsen
10. februar – 28. juli 2024

Dobbeltportræt af Martin Bigum og J.F. Willumsen Som et møl mod flammen

Der findes en række utrolige sammenfald i Martin Bigum og J.F. Willumsens værk. Temaer, farvetoner og motiver smyger sig ud og ind mellem hinanden på tværs af tid og sted. Disse sammenfald, der i udstillingen præsenteres side om side, gør i sig selv en sammenstilling mellem de to kunstnere interessant. Men det er den kunstneriske proces, set fra den skabende kunstners perspektiv, der er udstillingens kerne. På udstillingen kan publikum opleve malerier, litografier, skulpturer, fotografier, tegninger og skitser af Willumsen og Bigum – fra de helt unge år til de mere modne produktioner. Også Martin Bigums sangdigtsamling ”Overmorgen” og klaverimprovisationer vil indgå i udstillingen i dialog med de udstillede værker.

Det er Bigums blændende formidlingsevne og personlige tilgang til såvel egne værker som den bredere kunsthistorie, han bringer med ind i udstillingen. Med udgangspunkt i sin egen og Willumsens kunstneriske praksis tager Bigum publikum med gennem de ofte krævende og komplekse aspekter af den kunstneriske proces. Udstillingen er en vandring gennem det at være billedkunstner, og byder på et kig ind bag scenetæppet hos både Willumsen og Bigum gennem Bigums personlige og nærværende fortælling.

Læs mere >>

Martin Bigum
Selvportræt efter H.C. Andersens Skyggen
1999

J.F. Willumsen
Projekt til en statue af maleren
1941

Udstillingens titel er Bigums egne ord for kunstnerlivet og den kunstneriske skaben:

Som et møl mod flammen. Sådan kan det vist bedst beskrives, dét at lave kunst. Man laver sin kunst, uden at nogen beder én om det. Jeg kan næsten høre den knitren, svitsen, pludselige opblussen og uigenkaldelige brænden-op, der indtræffer, når møllet lokkes af vægens dansende flamme og flyver ind i den. Og så alligevel ikke. For modsat møllet brænder ikke alle kunstnere op. Nogle kommer hele ud på den anden side som en Fugl Phønix, eller en Pegasus.”

Med disse ord som styrende princip udfolder udstillingen sig med et skarpt vinklet fokus på netop det skrøbelige, dristige og for nogle uforståelige og altid fascinerende i kunstnerlivet og den skabede proces. Som et møl mod flammen. Martin Bigum & J.F. Willumsen udfolder netop sider af kunstnerlivet, der ikke altid præsenteres offentligt, men som Bigum af gode grunde har adgang til. Den side, hvor driften mod genopfindelse og nyskabelse også altid indebærer en risiko for at brænde ud eller helt op. Med Bigums helt personlige indgang til den kunstneriske proces åbnes døren til, hvad det vil sige at skildre verden i billeder – både den synlige og usynlige verden – den verden ingen har bedt om. Den verden ingen vidste, vi manglede. Den verden vi, nu hvor den findes, absolut ikke vil være foruden.

Martin Bigum
Radical Myth (Henrik Nordbrandt)
1994

J.F. Willumsen
Sophus Claussen læser sit digt “Imperia” op for Helge Rode og J.F. Willumsen
1916

Som et møl mod flammen. Martin Bigum & J.F. Willumsen vises på Willumsens Museum fra den 10. februar til den 28. juli 2024. Herefter sendes den videre til Randers Kunstmuseum, der inviterer gæster indenfor i Willumsens og Bigums univers fra d. 10. august til den 10. november 2024.

Til udstillingen udgives et katalog med tekster af Martin Bigum og kunsthistoriker Merete Sanderhoff, der er medkurator på udstillingen og som har et indgående kendskab til både Willumsens og Bigums produktion. Teksterne supplerer udstillingens nedslag med endnu flere aspekter og perspektiver, som mødet mellem de to kunstnere åbenbarer.

Martin Bigum
The Father
2015-16

J.F. Willumsen
Maleren og hans familie
1912

Denne måned