Maleren og hans familie
1912
Olie på lærred, 229,5 x 242,5 cm. Deponeret af Nationalmuseum, Stockholm
På Willumsens anden atelierudstilling i 1913 var dette maleri som udstillingens dyreste sat til 10.000 kroner. Det blev i 1918 solgt til en direktør fra Århus for 14.000 kroner. I de sidste år af Første Verdenskrig var der rift om Willumsens værker, og de blev købt for anselige summer.
Willumsen har malet sig selv, mens han med sammenbidt energi udfører et portræt af Helge Melbin. Man ser drengen sidde model, mens maleriet af ham er uden for rammens grænser. Portrætteringen er ikke billedets hovedmotiv. Det er derimod Willumsens kamp for at koncentrere sig og få ro til at udføre opgaven, samt hustruen Ediths møde med børnene, der tydeligt er glade for at se hende.
De to forskellige handlinger udspiller sig i et rum med en dramatisk rød farve og en voldsom fortættet stemning. Billedets mange divergerende linier med den afskårne dug, den tilbagelænede maler og moderen og børnene, der hælder mod hinanden, er med til at understrege den intense stemning.
Maleriet, der året efter blev udstillet i USA, blev af en anmelder opfattet som en skildring af forstyrrelserne i en kunstners liv: “Hr. Willumsen synes at spørge: hvordan kan en mand give sin kunst en ubetinget troskab, når han bliver forstyrret af 1000 krav fra hjemmet og familien?”.