Krigens Aftryk
13. september 2014 – 22. februar 2015

Første verdenskrig gjorde voldsomt indtryk på J.F. Willumsen. I årene 1915-18 fremstiller han en række grafiske værker, der adskiller sig markant fra hans øvrige, kunstneriske produktion. Willumsens store lærreder er her skiftet ud med mindre formater, hvor han i et ekspressivt, sort-hvidt billedunivers skildrer 1. verdenskrigs chokerende brutalitet. Selv om de grafiske værker er produceret for næsten 100 år siden, synes de stadig foruroligende aktuelle.

Læs foromtale af udstillingen på Jyllands-Posten Kultur >>

På udstillingen vises disse værker i dialog med sort-hvide fotografier fra verdens brændpunkter af den prisbelønnede, danske pressefotograf Jan Grarup. På trods af forskellene i uddannelse, medie og tid fornemmer man et fællessprog i deres indtryk og aftryk af krig. Udstillingen undersøger, hvordan krigens billeder skaber betydning, og om der er en særlig lidelsens ikonografi, som går på tværs af tid og medier.

Hør Jan Grarup fortælle om udstillingen i P1 Morgen >>

Besøg Jan Grarups webside >>

Vi lever i en visuel kultur og bombarderes dagligt med flygtige billeder fra verdens krige og konflikter gennem tv og digitale medier. Med udstillingen vil vi gerne skabe en ramme for fordybelse og refleksion omkring krigens aftryk i billedkunsten og pressefotografiet. J.F. Willumsens og Jan Grarups billeder formidler krigens brutalitet og lidelser i et æstetisk udtryk, der bringer os tættere på de menneskelige omkostninger. Vi har i mere end ti år været en krigsførende nation, og selv om krigshandlingerne har fundet sted uden for vores synsfelt, fjernt fra Danmarks grænser, frikender det os ikke for at skulle reflektere over vores rolle og ansvar.

Udstillingen er støttet af: Augustinus Fonden og Knud Højgaards Fond.

Udstillingen indeholder stærke billeder og frarådes børn under 12 år.


Katalog

Til udstillingen er der udgivet et digitalt katalog. Læs det som e-magasin >>
Eller download det her >>

Powered by

Publish for Free

——————————————————————————————————

Arrangementer under udstillingen

En række onsdage i efteråret kl 19.30-21.00 byder J.F. Willumsens Museum på dokumentarfilm og foredragsaftener med krige og konflikter som tema.

Pris: 60 kr. / 40 kr. for pensionister og studerende pr. arrangement

Museet er åbent en time før arrangementets start, så udstillingen I kan se udstillingen inden.